Afkolven en bewaren van moedermelk

Er zijn situaties waarbij het voor een moeder heel belangrijk is om te weten waar ze terecht kan om tijdelijk over een elektrische borstkolf te beschikken. Bijvoorbeeld wanneer de zuigeling is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het geel ziet. Of als de moeder weer gaat werken. Ook bij stuwing, tepelkloven en zuigproblemen is een borstkolf een prima hulpmiddel om toch met de borstvoeding door te kunnen gaan.

Voor de eerste dagen kan het ook handig zijn om met de hand wat melk af te kolven.

Het is een efficiënte manier om te kolven wanneer dit maar af en toe nodig is. Wanneer de colostrum en de productie nog niet zo overvloedig is(zoals in de eerste paar dagen) het vaak makkelijker is om de melk met de hand af te kolven dan met een kolf.

Het met de hand kolven.

Deze techniek omvat de volgende handelingen:

  1. Was de handen
  2. Plaats de duim en de wijsvinger aan weerszijden van de tepel, ongeveer drie tot vijf cm van de tepel: beweeg de hand nu ‘door de borst’ richting ribbenkast
  3. Duw duim en vingers naar elkaar toe.
  4. Masseer de melk richting de tepel
  • Herhaal de beweging met de duim en vingers telkens op een andere plaats rond de tepel
  • Voorkom wrijving van de huid .

De druppels colostrum kunnen worden opgevangen met een lepeltje en zo aan de baby worden gegeven.

Soms kan er met een eenvoudige handkolf worden volstaan. Maar als er echt vaker op een dag gekolfd moet worden, is een elektrische borstkolf de ideale oplossing. Dat gaat heel eenvoudig, snel en goed.

De onderstaande website geeft informatie over welke kolf geschikt zou zijn in een bepaalde situatie. Ook zijn er actuele verhuuradressen te vinden:www.medela.nl

Richtlijnen voor het bewaren van moedermelk:

  • De melk moet zo spoedig mogelijk achterin de koelkast worden gezet (niet in de deur i.v.m. temperatuurschommelingen). De melk kan op kamertemperatuur 5 tot 10 uur bewaart worden.
  • Wanneer moedermelk langer bewaard moet worden, moet de moedermelk binnen 24 uur na het kolven in de diepvries. Laat voor het invriezen de melk in de koelkast afkoelen.
  • Kleine porties moedermelk, die op verschillende tijden van dezelfde dag zijn afgekolfd, kunnen na afkoeling bij elkaar worden gedaan en samen worden ingevroren, maar het kan ook handig zijn om de melk in kleine porties in te vriezen (bijv. in ijsblokbakjes), voor als er maar een kleine hoeveelheid nodig is.
  • Bevroren moedermelk ontdooien in de koelkast. Is de voeding sneller nodig, ontdooi dan de melk onder de stromende kraan die langzaam van koud naar warm wordt gedraaid. Nooit direct onder de hete kraan ontdooien, want hierdoor worden sommige antistoffen onwerkzaam.
  • Moedermelk bij voorkeur niet opwarmen in de magnetron, omdat hierbij antistoffen verloren gaan.

Houdbaarheid van moedermelk

op kamertemperatuur

(20°C)

in de koelkast

(5°C)

in de vriezer***

(-15°C)

in de diepvries

(-20°C)

ná het opwarmen

Verse Moeder

melk

5-10 uur

Tot 5 dagen

3 maanden

1 uur

ontdooidemoeder

melk

1 uur

24 uur

Niet opnieuw invriezen

1 uur

Website door SPIKKER