Aanhappen en drinktechniek

Het is belangrijk dat de baby de tepelhof in de mond neemt en niet alleen de tepel. Zo worden de zenuwen in de tepelhof goed gestimuleerd en voorkomt het ontstaan van tepelkloven.

De volgende link met vier illustraties en de daarbij begeleidend schrijven maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat de baby goed wordt aangelegd en de borst goed kan aanhappen:

http://www.medela.com/BX/nl/breastfeeding/research-at-medela/infant-sucking.html

Leg de buik van de baby altijd onder de andere borst. Zorg (door bijvoorbeeld met de tepel de lipjes en wangetjes van de baby aan te raken) dat het zijn of haar mondje goed open doet en dan hapt. De lipjes naar buiten gekruld en het tongetje onder de tepel ligt. Het aanhappen kan wat pijnlijk zijn, maar als de baby goed aanligt, trekt die pijn snel weg. Gebeurt dit niet, dan opnieuw aanleggen!

Als de baby niet zelf loslaat en toch gaat liggen ‘sabbelen ‘(snelle korte zuigbewegingen) dan de baby losmaken door met de pink in het mondhoekje het vacuüm te verbreken.

Bij borstvoeding is het aan te bevelen de baby de eerste dagen minimaal 8x per 24 uur aan te leggen, zodat de borstklieren optimaal gestimuleerd worden. Borstvoeding mag onbeperkt gegeven worden wanneer de baby daar behoefte aan heeft. Het is raadzaam de baby net zo lang te laten drinken totdat hij verzadigd is.

Website door SPIKKER